Letar du efter ett snyggt, levande och slitstarkt trägolv? Då ska du välja ekparkett – en klassiker som aldrig går ur tiden.

Vad är ekparkett?

Det som kännetecknar ett parkettgolv är att det är uppbyggt i flera lager – närmare bestämt tre. Det översta lagret är av äkta trä – i det här fallet ek – och under finns massivt trä som gör golvet stabilt. Med en golvslipning av en erfaren golvslipare kan lamellparkettgolv slipas 3-4 gånger.

Just ek är en riktig klassiker och kommer ofta i naturliga nyanser men finns även som pigmenterade. Ek är väldigt skönt att gå på och ger en levande känsla i rummet. Funderar du på vilket golv du ska välja är ekparketten alltså ett säkert kort av många anledningar – inte minst tack vare det faktum att det är så tidlöst. Vi lägger alla typer av ek & parkettgolv i alla tänkbara mönster.

Skötsel och underhåll

Med ett trägolv kommer såklart skötsel och underhåll för att golvet ska hålla sig fint och fräscht länge. Den som tar väl hand om sin ekparkett kommer ha ett golv som håller i princip hur länge som helst – och som dessutom alltid håller rent trendmässigt.

Skötsel av ekparkett

Med skötsel menas hur du sköter ditt parkettgolv i vardagen, det vill säga städning och annat. Ekparkett må vara slitstarkt men tunga möbler kan ändå lämna märken i golvet och därför är det klokt att sätta möbeltassar på alla dina möbler.

Utöver det kommer golvet såklart behöva städas och vad gäller dammsugare är det en fördel om borsten på munstycket är utfälld så att golvet inte repas.

När du ska våttorka ett golv av ekparkett bör det göras med viss försiktighet. Trä är känsligt mot vatten och en mopp som lämnar mycket vatten kvar på golvet kan göra att det sväller. Använd gärna en microfibermopp och vrid ur den ordentligt innan du svabbar dina golv. Den ska vara lätt fuktig och inte våt. Det finns rengöringsmedel speciellt framtagna för just parkett och för olika ytbehandlingar finns olika rekommendationer.

Rådfråga gärna i butik när du ska köpa rengöringsmedel, så att du får ett som passar för just ditt golv och dess yta.

Underhåll av ekparkett

En ekparkett bör också underhållas då och då. Detta gör man genom att slipa golvet för att sedan lägga på ny ytbehandling. Ju tjockare ytskiktet är desto fler gånger går det att slipa.

Detta går att göra själv men det finns även många företag som erbjuder den här typen av tjänster. Golvet slipas för att sedan oljas, lackas eller vaxas och när arbetet är klart är golvet som nytt igen.

Bra att veta är att lack ger ett bättre skydd då det lägger sig som en blank hinna över golvet. Det är då lacken som slits och inte själva träet – jämfört med olja som tränger ner i golvet.

Fördelar och nackdelar med ekparkett

Det finns många fördelar med att välja en ekparkett till sitt hem men givetvis finns även nackdelar, som med det mesta. Fördelarna är dock övervägande och nedan har vi gjort en liten sammanställning av just för- och nackdelar.

Fördelar – En av dom stora fördelarna med ekparkett är att just att det är så klassiskt och tidlöst. Det är relativt enkelt att lägga, det har en lång hållbarhet och tenderar att bli snyggare och snyggare med åren. Detta förutsatt att du tar jand om det på rätt sätt.

Ekparkettens naturliga egenskaper ger en levande känsla som inget laminatgolv kan jämföra sig med och det är en investering som inte helt sällan höjer värdet på bostaden. En annan fördel är att ekparkett finns att välja i många olika utföranden och nyanser – det finns alltså något som passar för alla stilar och smaker.

Nackdelar – Nackdelarna är förhållandevis få med ekparkett. Det är slitstarkt och vackert och det får man såklart betala för – vilket kan ses som en nackdel. Det faktum att man behöver underhålla med slipning och nytt ytskikt kan också ses som en nackdel men detta är något man får räkna med nästan oavsett vilket golvmaterial man har. På älder lamellgolv finns risk för stavsläpp, det innebär att lamellernas lim släpper från stommen & är inget en golvslipare innan kan se eller avgöra. Detta är ej något vi lämnar garanti på eftersom golven ibland kan vara väldigt gamla.