Ett golv som är halt kan ställa till med stora problem i hemmet. Det finns olika anledningar till ett ett trägolv blir halt. Den vanligaste är att golvet har blivit smutsig, och fett och smuts gör golvet glatt. Regelbunden rengöring är därför ett måste om du vill hålla ditt golv halkfritt.

”När vi slipar trägolv och gör en efterföljande ytbehandling ser vi alltid till att kunden är införstådd med vad ytmaterialet har för egenskaper. Till exempel gör ytbehandlingar med lack eller såpa ett halare golv”

Om ett golv är nyslipat kan det kännas lite halare. Men hur halt ett golv blir, har mer att göra med ytbehandlingen än med hur nyligen det blivit slipat. När vi slipar trägolv och gör en efterföljande ytbehandling ser vi alltid till att kunden är införstådd med vad ytmaterialet har för egenskaper. Till exempel ger ytbehandlingar med lack eller såpa ett halare golv än om man ytbehandlar med olja eller vax.

Trägolv är generellt inte så hala

Trä är ett mindre halt golvmaterial än till exempel vissa stenmaterial som blankt klinker. Samtidigt är det halare än till exempel textilplattor eller heltäckningsmattor. Generellt behöver du inte vara orolig för att halka om du väljer ett trägolv i vardagsrummet eller sovrummen, men om du vill ha ett trägolv i köket eller hallen kan det vara bra att tänka på att golv som blir våta även blir hala. Halkskydd i plast eller textil kan därför vara att rekommendera på sådana platser.

Vilket träslag du väljer till golvet har ingen betydelse, men tänk på att olika träslag passar olika bra ihop med olika ytbehandlingar, och ytbehandlingen har betydelse för hur halt golvet blir. Kontakta oss så kan vi berätta mer om hur man kan tänka kring träslag och ytbehandling.

Ytbehandling med hårdvaxolja ger ett halkfritt golv

De bästa ytbehandlingarna om du vill ha halkfria trägolv är vax eller olja. Dessa kombineras föredömligt i hårdvaxolja, som blivit en alltmer populär ytbehandling de senaste åren. Många parkettgolv säljs färdigbehandlade med hårdvaxolja, och ett sådant golv är inte det minsta halt.

Med hårdvaxolja får du ett mjukt golv där oljan tränger in och skyddar, samtidigt som vaxet lägger sig  på ytan och förseglar golvet, dock utan att göra det blankt och halt som lack. Det ger ett golv som är halkfritt även om du spiller vatten på det. Genom att applicera underhållsvax på golvet någon gång om året hjälper du dessutom golvet att bibehålla sin vackra yta.

Vi arbetar med några av marknadens ledande leverantörer. Läs mer om dem här!