Alla som har hund eller katt vet att det är förenat med viss slitage på golv, möbler och inredning. Det helt nya parkettgolvet blir mycket roligt att springa och halka runt på, med massor med tråkiga repor som resultat. Det kan vara bra att välja nåt av alla hundvänliga parkettgolv när man letar nytt trägolv som ska passa både hund och katt.

En gömd kissfläck tränger lätt igenom golvet och gör skada på parketten. Ta för vana att leta efter kissfläckar dagligen så att det inte tränger ner i träet. Då kan man behöva slipa den delen av golvet för att bli av med fläcken.

Viktigt med ytbehandling

Vissa parkettgolv är relativt mjuka och kan lätt skadas om man har hund eller katt. Men visst kan du ha ett trägolv även om det finns fyrfota vänner i hushållet.

Man ska alltså välja ett parkettgolv med ett hårt träslag för att det ska klara husdjurens klor på ett bra sätt. Man ska också tänka på att golvet har en stark ytbehandling. Det mest effektiva sättet att ytbehandla är med lack eller hårdvaxolja. Det ger en mycket stark och tålig yta som tål det mesta.

Ett hårdare träslag ger mycket mindre märken, men även på starkare golv eller med korrekt ytbehandling kan märken synas i visst ljus. Med tiden kan man behöva göra en ny ytbehandling.

Vilket träslag ska jag välja?

Olika träslag har som bekant olika hårdhet. Ek är ett mycket starkt träslag medan till exempel björk är betydligt mjukare. Man mäter träets hårdhet i Brinell. Det går till genom att en 10 mm stålkula pressas mot träet med 100 kg belastning för att sedan analysera märket med en speciell formel. Ju starkare ett träslag desto högre värde får det.

Vanliga träslag för hundvänliga parkettgolv i Sverige Ek som har 3,7 Brinell, Ask 4,0 Brinell, Valnöt 3,2 och Björk 2,6 Brinell.

Lackbehandling

Lack är en mycket bra sätt att ytbehandla parkettgolvet. Men det kräver sitt underhåll. Så fort man upptäcker att golvet har slitits eller skadats ska man bättringslackera direkt. Lack håller länge och skyddar mot vatten och mot repor på ett effektivt sätt. En annan fördel är att golvet bli lättstädat.

Dagens lacker är nästan enbart vattenbaserade. Man lägger på ett mycket tunt lager lack med pensel eller fin rulle. Man behöver vanligen göra tre strykningar för ett perfekt resultat.

Lacket är genomskinligt och träet syns fint genom den tunna lackfilmen. Man kan välja bland blank, halvblank eller matt lack.

Hårdvaxolja

Dagens hårdvaxprodukter kombinerar oljans förmåga att tränga ner i träet och vaxets förmåga att bilda en skyddande lager film. Man behöver inte polera som med bonvax och det är lätt att underhålla det. När man skurar golvet ska man inte använda för mycket vatten.

Man stryker lätt ut vaxet på golvet med en trasa. Efter att vaxet har torkat kan man polera det för att få en finare lyster. Resultatet blir en blank eller sidenmjuk yta där man svagt ser ådringen i träet.