Att lägga ett så kallat klickgolv av typen lamellparkett eller laminat över ett gammalt golv går i regel utmärkt. En plastmatta lämpar sig därför i regel utmärkt som golvunderlag. Om mattan däremot har luftbubblor eller är trasig på ett sätt som gör underlaget ojämnt är det bättre att ta bort mattan först. Alternativt att fylla i ojämnheterna med spackel. Annars är det stor risk att det nya trägolvet knarrar.

”Vissa väljer att riva ut plastmattorna och slipa upp det gamla undergolvet, vilket kan ställa till med problem”

I många äldre hus ligger det gamla kork- eller plastmattor, inte sällan lagda ovanpå ett undergolv i trä. Vissa väljer att riva ut plastmattorna och slipa upp det gamla undergolvet, vilket kan se rustikt och hemtrevligt ut. Det kan också ställa till med problem eftersom denna typ av undergolv aldrig varit tänkta att användas som golv att gå och ställa möbler på. Istället lades de för att ligga under plastmattor och andra typer av golv. Träet håller generellt lite sämre kvalitet och det finns ofta ganska stora springor mellan plankorna. Bättre då att lägga nya trägolv av hög kvalitet på den befintliga plastmattan.

Att riva ut gamla mattor

Om din plastmatta är i riktigt dåligt skick, luktar instängt eller är mycket ojämn, så är det bättre att riva ut den. En gammal matta som blivit fuktskadad kommer att fortsätta sprida dålig lukt om den stängts in under ett nytt trägolv. Att riva ut en gammal plastmatta kan vara riktigt jobbigt men också gå väldigt lätt. Allt beror på plastens kvalitet och på det lim som använts.

Du ska alltid använda handskar och munskydd när du river ut mattan. Detta eftersom de lim som användes för att klistra fast mattorna inte sällan innehöll hälsovådliga ämnen. Till exempel var asbest ganska vanligt förekommande i mattlim förr i tiden. Om du inte får bort mattan, slå oss en signal så hjälper vi dig. Vi har de rätta verktygen för att snabbt kunna riva ut en gammal matta som inte vill ge med sig.

Stegljudsdämpning en stor fördel

Att lägga ett golv direkt på en plastmatta limmad på betong gör att golvet blir ganska stumt. För att göra golvet lite skönare att gå på, och för att minska stegljud och att ljud sprider sig i husets stommar när man går, kan man med fördel lägga en foam mellan golvet och plastmattan. Sådan här foam kallas ofta även stegdämp, ljudreducerande skum eller liknande, och består vanligen av någon typ av skumplast, vanligen polyetenskum. En foam jämnar även ut mindre ojämnheter och gör golvet stabilare.

Lägga klickgolv själv

Att lägga ett klickgolv själv är ett tacksamt arbete. Det är relativt lätt och resultatet ser ofta bra ut tack vare den höga kvalitet som klick- och lamellparkett har idag. För att få ett bra resultat är det dock viktigt att du förbereder dig väl. För det första genom att se till att underlaget är alldeles jämnt. Det är även viktigt att ta bort de gamla golvlisterna innan och sätta tillbaka dem ordentligt när det nya golvet är lagt.

Alla golvtillverkare har noggranna instruktioner som följer med golvet, och det är viktigt att följa dem noga. Känner du ändå att du tagit dig vatten över huvudet så är de bara att du kontaktar oss så kommer vi och hjälper dig.