Att bygga en platsbyggd bänk behöver inte vara så svårt. Det är dessutom praktiskt med platsbyggda lösningar då de ofta spar mycket plats. En platsbyggd bänk i hallen eller på verandan ger ett genomtänkt och planerat intryck. Nedan följer en beskrivning hur du går tillväga för att platsbygga en bänk. Den här beskrivningen kan anpassas lite efter vilka mått du har där hemma. Vill du bygga en väldigt lång bänk bör du se till att långsidorna får stöd genom att montera extra ben och reglar över mitten.Läs igenom hela beskrivningen innan du sätter igång.

Införskaffa material till din bänk

Börja med att köpa hem material till din bänk. Du kan åka till en byggvaruhandel eller beställa på nätet. För att vet hur mycket material du behöver måste du mäta innan.

Till ramen behöver du:

 • 4 st långa reglar (45x70mm) till långsidorna av bänken. 
 • 6 st korta reglar (45x70mm) som bestämmer bredden på bänken. 
 • 6 st reglar (45x70mm) för att montera ihop övre och undre ramen. Dessa bestämmer höjden på bänken.
 • Plywood eller annat virke för att sitta på och täcka framsidan.
 • Vattenpass
 • Träskruv
 • Kraftfull skruv för väggmontering
 • Plugg till ovanstående skruv vid behov
 • Vinkeljärn
 • Trälim
 • Borrskruvdragare

Montera ihop ramarna till din bänk

Börja med att montera ihop två ramar till din bänk. En ska kunna gå att sitta på och den andra ska vara fast i golvet. Skruva ihop de två långsidorna med tre av kortsidorna, använd vinkeljärn och trälim. När du har två ramar ska du montera ihop dessa med varandra. Använd de resterande sex reglarna. Var flitig med vattenpasset så att det blir rakt. 

Platsmontera bänken

Nu är det dags att montera fast bänken. Du behöver antagligen förborra i väggen och sätta plugg. Det krävs rejäla skruvar på ovansidan av eftersom en stor del av tyngden som läggs på bänken kommer bäras av de skruvarna. De ben som bänken har ger ett visst stöd men inte tillräckligt. Tillsammans ser de till att konstruktionen håller. Sätt fyra skruvar på långsidorna, både över och under samt två var på kortsidorna. 

Klä bänken med plywood

Såga till två bitar av lämplig storlek som täcker framsidan av bänken och sittytan. Du kan också välja ett annat virke eller material att klä in ramen med. Exempelvis kan du göra ett mindre draperi på framsidan och använda ytan under bänken till förvaring. Det går också att sätta fast gångjärn i plywooden och på så vis skapa en lucka framtill eller på ovansidan av bänken. Nu är det bara att måla, lacka eller betsa och så är det klart!

Få till rätt finish på bänken

Den här enkla bänken kan du enkelt få väldigt olika typer av finish på. Det beror mycket på vad du använder för att klä in ramen. Vill du ha ett exklusivt och modernt uttryck kan du exempelvis ha stavlimmad ek. Är du ute efter något mer lantligt kan du välja pärlspont och måla det i en gräddvit eller ljus salviagrön färg. Du kan även fästa lister och liknande för att skapa en struktur på bänkens yta. Varför inte klä in den med bladguld? När det kommer till hur du dekorerar din bänk är det bara fantasin som sätter gränser.