Med rätt underhåll kan ett trägolv bli mycket gammalt, egentligen hur gammalt som helst. Speciellt massiva trägolv kan bli över ett sekel gamla och fortfarande se som nya ut efter en slipning. I Stockholms innerstad stöter vi inte sällan på dessa vackra gamla golv, och kan inte låta bli att imponeras av det enträgna och kärleksfulla underhållsarbete som ligger bakom. Dock är det inte alla som vet hur man bäst går tillväga för att rengöra ett trägolv. Här kommer grundläggande tips på hur du bäst rengör ett trägolv, oavsett om det rör sig om fiskbensparkett eller plankgolv.

”Det finns två grundregler vad gäller rengöring och underhåll av trägolv: För det första ska grus, sand och smuts tas bort direkt. För det andra ska man vara mycket sparsam med vatten”

Trägolv åldras vackert, men bara om man tar hand om det på rätt sätt. Vad som är rätt sätt varierar lite beroende på vad golvet är behandlat med, men det finns två grundregler vad gäller rengöring och underhåll av trägolv: För det första ska grus, sand och smuts tas bort direkt. För det andra ska man vara mycket sparsam med vatten. Alla trägolv är känsliga för vatten och ju mjukare träslag desto känsligare. Detta gäller även ytbehandlade golv.

Rengöra lackat trägolv

Grus som får ligga kvar på ett lackat golv kommer att orsaka repor. Har du lackade trägolv är det extra viktigt att du stoppar gruset redan i hallen med en ordentlig dörrmatta. Ha även en sopborste i hallen så slipper du dra fram dammsugaren varje gång någon kommer hem en vinterdag med smuts och slask på skorna. Se också till att dammsuga ofta, minst en gång i veckan, gärna mer.

Någon gång i månaden kan du moppa golvet med en fuktig men hårt urvriden mopp. Du kan gärna ha några droppar handdiskmedel eller golvsåpa i vattnet. Var noga med att inte blöta ner golvet, det ska på sin höjd bli lätt fuktigt. Någon gång per år kan du även behandla golvet med ett underhållslack för att det ska behålla sin lyster.

Hårdvaxoljade golv ska behandlas med underhållsvax

För golv behandlade med hårdvaxolja gäller ungefär samma procedur, men när du moppar golvet kan du i stället för såpa använda ett rengöringsmedel särskilt anpassat för hårdvaxoljade golv. Det finns även underhållsvax som du kan applicera på golvet någon gång per år efter rengöring. Dock ska du aldrig använda starkare rengöringsmedel på ett hårdvaxoljat golv, eftersom det lätt leder till skador.

Golvsåpa bra på oljebehandlade golv

Till ett oljat golv är det mycket bra att använda en återfettande golvsåpa när du moppar, även här med en lätt fuktad mopp. Golvsåpa är en särskild produkt och ska inte förväxlas med vanlig gul eller grön såpa. I övrigt gäller samma saker som för alla trägolv: skydda det från vatten, dammsug ofta och se till att ni inte drar in grus och smuts.