Ett massivt trägolv är ett golv som består av ett och samma trästycke nedifrån och upp. Till skillnad från till exempel ett lamellgolv, där golvplankorna är uppbyggda i skikt. Ett massivt golv kan vara ett parkettgolv eller ett plankgolv, men det de alla har gemensamt är att de vanligen kan slipas betydligt fler gånger än icke massiva golv.

”Förr i tiden var massiva golv den absolut vanligaste golvtypen, men i och med att lamellparkett alltmer kommit att säljas i form av lättlagda så kallade klickgolv har denna golvtyp tagit över alltmer

Förr i tiden var massiva golv den absolut vanligaste golvtypen, men i och med att lamellparkett alltmer kommit att säljas i form av så kallade klickgolv har denna golvtyp tagit över alltmer. Det är i sig inte dåligt, många lamellparkettgolv har väl tilltagna slitskikt som tål att slipas om många gånger. Men det kan inte mäta sig med ett massivt golv, som i princip kan slipas om hur många gånger som helst. I Stockholm finns det hus där ett och samma golv legat i över hundra år. Så länge ligger inte en lamellparkett.

Alla trägolv behöver slipas emellanåt

Även golv av hög kvalitet, som till exempel ett massivt parkettgolv i ek, behöver slipas emellanåt. Golv är utsatta för konstant naturligt slitage, och det som framför allt sliter på golven är grus och smuts som inte avlägsnas utan trycks ner i ytskiktet och skapar repor. När ytskiktet blivit alltför slitet exponeras träet för fukt och smuts och riskerar att bli dåligt. Då är det verkligen hög tid att slipa om golven.

Hyra golvslipmaskin

Vill du ha en professionell, dammfri golvslipning med ytbehandling kan du kontakta oss så fixar vi det. Men du kan också prova på att slipa golven själv. För att slipa ett helt trägolv på egen hand kommer du att bli tvungen att hyra en golvslipmaskin. Visst går det teoretiskt att slipa ett golv för hand, men det skulle ta flera veckor. Med en golvslipmaskin kan du som amatör räkna med att hinna med att slipa ett golv på ett par dagar. En golvslipmaskin kan du hyra på exempelvis ett byggvaruhus eller hos en maskinuthyrare. Det brukar kosta runt 500 kronor per dygn, eller cirka 800 kronor för en helg, vilket vi rekommenderar.

Förutom en större golvslipmaskin är det bra att även hyra en mindre maskin för att slipa i hörnen och längs väggarna. Hos en del uthyrare ingår en mindre slip när man hyr en golvslipmaskin, hos andra gör det inte. Här finns det pengar att spara för den som kollar runt lite.

Att slipa med golvslipmaskin

Vi rekommenderar inte att du ger dig på att slipa ett fint parkettgolv innan du noga bekantat dig med golvslipmaskinen och hur den bör manövreras. Om den hanteras fel kan en golvslipmaskin skada golvet genom att slipa för djupt och göra golvet ojämnt. När man slipar ett golv med maskin gäller det att hela tiden hålla maskinen i rörelse. Detta för att undvika att maskinen ”gräver” sig nedåt. Börja gå med maskinen och sänk sedan ned slipen medan du är i rörelse.

På parkett ska man först slipa golvet på diagonalen några gånger och sedan i rummets längdriktning. Du använder dig av sliprondeller av olika grovhet och avslutar med ett mycket fint slippapper som ger en helt jämn finish. Tänk på att en golvslipning rör upp slipdamm som kan sprida sig i hela bostaden, så täck för angränsande rum med plast. När golvet är färdigslipat, vänta några dagar så att dammet hinner lägga sig. Dammsug och torka av golvet, så är du sedan redo att ytbehandla det med valfri metod.