Allmänna skötselråd

Se till att sätta stopp för smutsen redan i entrén! Därför är det alltid bra att ha en ordentlig dörrmatta. UV-oljade trägolv bör skyddas mot alla former av vatten, torka upp eventuella fläckar så fort du ser dem. Möbler skall vara försedda med möbeltassar av plast eller filt (ej metall) för att undvika repor och märken från möbelben. Se även till att hålla tassarna rena. Du är alltid välkommen att kontakta oss på Wasa Parkett & Bygg om du har ytterligare funderingar kring skötsel av trägolv!

Så påverkas golvet av temperatur och luftfuktighet

Trä är ett naturmaterial som expanderar och krymper i takt med naturliga skiftningar av den relativa luftfuktigheten. På sommaren expanderar det och på vintern drar det ihop sig (brädorna skålar sig). När träet krymper blir det springor mellan bräderna. För att undvika alltför stora rörelser och skador på golvet skall temperaturen hållas inom 15-25°C och den relativa luftfuktigheten någonstans mellan 30-60%.

Det finns vissa träslag, som bok och lönn, som kan vara känsligare för variationer i klimatet än andra. Även golvvärme och element kan bidra till att torka ut golvet. När man använder golvvärme är det viktigt att golvets yttemperatur aldrig överstiger 27°C. De relativa luftfuktigheten i ett rum ökar då människor vistas i det och utför vardagliga aktiviteter såsom matlagning, duschning etc. Luftfuktare, växter och akvarium är andra saker som kan öka den relativa luftfuktigheten.

Städning och renhållning

Vi förstår att det inte alltid är så lätt att städa dagligen, men en enkel lösning är att plocka bort synlig smuts när du upptäcker den, samt ser till att hålla torrt efter vattenfläckar eller dylikt. Dammsugning med borstmunstycke tar bort den mesta smutsen. Du kan även fukttorka med en hårt urvriden skurduk/mopp vid behov. Blanda vattnet med ett allrengöringsmedel (max pH 8,5). Tänk även på att smuts framträder mer tydligt på ljusa träslag.

Dammsugning av uv-oljat trägolv
Var försiktig när du använder vatten och rengöringsmedel vid städning av trägolv. Ju mindre desto bättre är det som gäller.

Underhåll av golven

Ett UV-oljat golv ska underhållas med jämna mellanrum, se därför alltid till att följa golvleverantörens anvisningar. I utrymmen där golvet slits extra hårt exempelvis hall och kök, ska golvet behandlas 2 gånger per år under de första 3 åren. Sen räcker det om de behandlas var 3:e till var 5:e år. I andra utrymmen utförs underhållet vid behov. Hur ofta du bör göra detta beror på lokalens användning och hur hårt golvet slits dagligen.

Fläckborttagning på trägolv

Se till att avlägsna fläckar så fort som möjligt, gärna innan de hunnit torka in i golvet. Eftertorka om nödvändigt med rent vatten och se till att använda en väl urvriden trasa. Ett trägolv kan lätt skadas av för mycket vatten, rengöringsmedel som är starkt surt (lägre än pH 6) eller starkt alkaliskt (högre än pH 8,5) och starka lösningsmedel.

Ladda ner pdf:en här, skriv ut och fäst den här skötselanvisningen på insidan av städskåpet.