Ett trägolv i köket ger en rustik, ombonad och trevlig känsla som faktiskt också andas en aning lyx. Det är dock mindre vanligt idag än det varit i äldre tider. Detta beror bla på att material som granit, keramikplattor och olika typer av plastmattor som linoleum blivit billigare och mer tillgängliga. Dessa typer av golv är helt klart mindre känsliga än ett trägolv, om man tänker på vad som kan inträffa i ett kök med saker som faller i golvet, spill, matos och så vidare.

”Det är i köket man gärna samlas både till vardags och när det är fest. Men vill man kunna utnyttja sitt kök till max ska man inte behöva vara orolig för att repa golvet”

Med det sagt är det så klart fullt möjligt att ha ett trägolv i köket, om man ser till att skydda köksgolvet på ett bra sätt. Uppstår ytskador går det också utmärkt att slipa. Ett golv av lamellparkett kan slipas åtminstone tre, fyra gånger, och ett massivt trägolv många fler.

Trägolv i köket har man framför allt för att det är snyggt och ger en trevlig känsla till köket. Köket är hemmets hjärta, det är där man gärna samlas både till vardags och till fest. Men vill man kunna utnyttja sitt kök till max ska man inte behöva vara orolig för att repa golvet.

Golvskydd under matbord – möbeltassar, mattor, specialgolvskydd

För att skydda trägolvet i köket är det första man bör göra att sätta möbeltassar på alla stolsben och bordsben. Dessa skonar golvet och gör dessutom så att det låter mindre när man flyttar stolarna och bordet. Tänk på att byta ut möbeltassarna ibland så att det inte samlas grus och damm under dem som repar golvet.

Vissa har en matta under köksbordet, något som visserligen kan se trevligt ut men inte är särskilt praktiskt med tanke på spill. Slutligen finns det också specialgolvskydd att köpa, till exempel på IKEA och på de vanligaste byggvaruhusen. De billigaste golvskydden brukar se ganska tråkiga ut, men det finns exempel på golvskydd i plast och gummi som är riktigt snygga.

Skydda köksgolvet med bra ytbehandling

Genom att välja rätt ytbehandling kan du också skydda köksgolvet. Lack är ett klassiskt ytbehandlingsmaterial som ger en hård yta till golvet. Problemet med lack är att när det blir en skada i lacken så måste hela golvet lackas om. Då kan olja eller hårdvaxolja passa bättre. Oljan tränger ner i träet och täpper till porerna, så att fukt och smuts inte kan tränga ner. Om en bit av golvet blir skadat är det bara att olja om den delen. Dock har olja den nackdelen att den inte bildar ett skyddande lager ovanpå golvet, som lacken.

Med hårdvaxolja får man det bästa av två världar. Den består av både olja och vax. Oljan tränger ner och skyddar på djupet, och vaxet bildar en skyddande hinna, som ett lager lack. Därför är hårdvaxolja det bästa valet när det kommer till ytbehandling av trägolv i kök.

Slipa om parkettgolv

Slutligen; om ditt golv skulle bli väldigt slitet efter några år, så går det alltid att slipa om ett trägolv. Ungefär vart tionde år kan det vara läge att slipa om ett trägolv i köket, och då ser det som nytt ut efteråt. Med tanke på att de flesta trägolv kan slipas om minst tre gånger så har du alla möjligheter att kunna ha ditt trägolv i köket riktigt länge, om du är noga med att skydda det på bästa sätt.