Du står på ett risigt gammalt trägolv med skador. Kanske är du i valet och kvalet ifall du ska slipa eller lägga nytt golv? Vilket blir billigast i längden?

Repor i parketten, trasig golvplankor eller bara ett stort flytande golv som helt tappat sin glans? Innan du kastar ut ett trägolv för att sätta in nytt – ta och fundera ett par vändor. Räcker det med att slipa om golvet? Det är ofta ett bra alternativ. Ofta det bästa.

För om du har ett golv som inte är trasigt går det nästan alltid att slipa bort repor och märken. När du är klar står du med ett golv som ser ut som nytt men du har inte behövt betala lika mycket.

Fläckiga golv som inte går att rengöra kan verkligen gå en på nerverna! Hur mycket du än skrubbar får du inte bort fläcken. Har du många kan drömmarna om ett helt nytt golv lätt väckas. Men ha inte så bråttom. Kolla först om du kan slipa om ditt golv så att fläckarna försvinner. Genom att slipa om gamla trägolv tar du bort översta lagret och under finns golvets ursprungliga färg, mönster och uttryck.

Slipa ofta bättre för miljö och plånbok

Att lägga in ett helt nytt golv är ganska kostsamt. Dels måste du riva golvet och frakta bort det, sen måste du också köpa och lägga ett nytt. Har du genuint trä i dina golv, alltså ett riktigt trägolv, är det trist att ersätta med billigt laminatgolv. Sådana golv går lätt och snabbt att lägga men håller inte alls samma kvalitet i längden.

Tungt jobb som hantverkare klarar

  • Du som har ett trägolv hemma har ofta ett riktigt kvalitetsgolv så håll hårt i det. Kan du slipa om ditt golv är det en investering som håller lång tid framöver. Bra både för din plånbok och för miljön!
  • Alla som slipat om ett golv helt själv kan nog skriva under på att det är ett tungt jobb. För att det ska gå smidigt och ge bra resultat behöver du bra maskiner som gör jobbet.
  • Golvslipning är ett tålamodsprövande jobb som kräver en del kunskap för att det ska bli riktigt bra. Ett typiskt hantverkarjobb egentligen.

Råd om golvets status

Om du inte är mycket intresserad av att göra jobbet själv gör du klokt i att anlita en hantverkare, oavsett om du ska slipa eller lägga nytt golv. Då får du också värdefulla tips och råd på vägen. Vill du boka en hantverkare för jobbet så gör det, och få ditt golv bedömt av ett proffs innan slipningen drar igång. Det brukar i regel handla om ett första hembesök utan kostnad. Vid det besöket – passa på att ställa så många frågor du bara kan komma på om ditt golv. Du kommer garanterat lära dig något nytt!

En fackman kan hjälpa dig att bedöma om golvet går att räddas, alltså slipas om eller inte. Det är ovanligt, men visst händer det att trägolv har fått så stora skador att de inte går att bevara och slipa om.

Det är rätt vanligt att välanvända trägolv blir slitna på delar som du ofta går på. Om slitningarna är tydliga kan hantverkaren behöva byta ut delar av golvet. Har du ett plankgolv går det ofta att kapa bort den dåliga delen och ersätta med en ny. Har du parkett får några stavar bytas.

Det kan vara bra att veta att olika trädslag ger olika hållbarhet. I Sverige är det vanligt med furu och ask som material, men till exempel mahogny och björk förekommer också.