Fler väljer idag betonggolv. Detta som en följd av den industriella trenden som synts under några år. Genom att antingen lägga ett betonggolv – eller ta tillvara på det som kan ligga under det ordinarie golvet – så skapas en stram, cool och estetiskt tilltalande miljö. Kan man då slipa ett betonggolv och hur ska det behandlas efteråt?

Vill man haka på trenden med betonggolv så bör man vara medveten om att det även finns nackdelar. Fördelarna som finns är att golvet blir unikt och att man får en bostad som verkligen sticker ut från mängden. Betong ger ett ganska pampigt intryck och har en tacksam färg att använda som grund för den övriga inredningen. Dessutom så blir golvet helt fogfritt och blir därigenom också väldigt enkelt att städa.

Ett betonggolv är hårt och slitstarkt och klarar av även de värsta smällarna – detta är dock även negativt. Tappar du något på golvet så kommer det att gå i tusen bitar. Har du barn så kan det innebära ganska tråkiga olyckor i samband med lek och detta ligger naturligtvis betonggolvet i fatet.

En annan nackdel är att golvet är kallt. Både bokstavligt och bildligt talat. Man får räkna med att börja med tofflor om man vill ha betonggolv i bostaden och den karga, industriella looken kan behöva värmas upp med textilier, mattor och tavlor. Annars kan man tröttna ganska snabbt.

Ta hjälp med slipningen

Där hade vi några för- och nackdelar att ha i åtanke. Vad gäller slipningen så är det ett ganska lurigt projekt. Dels så fungerar inte en vanlig slipmaskin utan man måste använda sig av en diamantslip som klarar av att penetrera den hårda ytan. En sådan är svårare att hantera än vad en vanlig slipmaskin är. Det finns en risk i att du hyr en diamantslip, slipar golvet och därefter upptäcker ojämnheter som blir svåra att korrigera i efterhand.

En annan risk är att slipen i fråga går sönder som en följd av din försumlighet – det kan i så fall leda till en ganska hög kostnad med tanke på att en diamantslip är dyr. Här skulle vi definitivt tipsa om att du tar professionell hjälp.

För de flesta så handlar det dessutom om en trestegsraket i samband med att man vill ha ett betonggolv. Det innebär att man först ska gjuta golvet. Även om det finns ett betonggolv under det befintliga så brukar man tjäna på att gjuta ett nytt lager ovanpå. Det finns nämligen ofta sprickor och håligheter som är irreparabla och som, helt enkelt, måste få ett nytt lager över sig för att fungera på ett tillfredsställande sätt.

Det andra steget tittade vi närmare på ovan och det innebär slipningen (som alltså bäst utförs av proffs). Steg nummer tre då? Ja, det handlar om att behandla ett betonggolv och här anser vi att du som lekman har lite friare tyglar.

Genom att ytbehandla betonggolvet så ger du skydd och en personlig touch. Du kan välja mellan flera olika ytbehandlingar och du kan välja mellan att applicera din favorit på egen hand eller ta mer professionell hjälp. Ytbehandlingen är avgörande för hur betonggolvet kommer att upplevas och kännas.

Behandla ett betonggolv på rätt sätt

Precis som vid trägolv så ska man ytbehandla ett betonggolv. Genom ytbehandling så får betongen ett yttre, skyddande lager och det får en mer glänsande och livfull finish. Här kan du själv också välja lite mellan vilket intryck du vill ge ditt golv. Samt vilken typ av ton- samt färg det ska få. Behandlingen av ett betonggolv kan man ofta göra på egen hand och här kan man även använda sig av pigmentering i samband med att den ytbehandling man valt ska appliceras.

Just pigmentering är ett bra sätt att ge lite liv till ett betonggolv och där kan du egentligen välja vilken färg som helst. Den råa känslan kommer att finnas kvar ändå, men med lite färg så blir bostaden ofta lite varmare. Det finns flera olika ytbehandlingar att välja bland och viktigt är att du verkligen läser instruktionerna som finns då du väl bestämt dig.

Naturligtvis är även detta avslutande steg i trestegsraketen något som du kan ta professionell hjälp för. Detta för att få så bra effekt och så skyddande egenskaper som möjligt.