Slipat trägolv i köket? Är det en bra idé? Absolut, vill vi påstå. Även om moderna kök oftast har golv i sten, vinyl, linoleum eller liknande, så har ju kök i gamla tider ofta haft trägolv. Den vanligaste invändningen mot trägolv i kök är väl att golvet blir såpass utsatt för fukt, smuts och fett att det snabb blir utslitet, men väljer du ett hårt träslag som du slipar och behandlar med ett tåligt ytbehandlingsmaterial så kan du få ett tåligt och vackert golv som ger ditt kök ett riktigt lyft.

”Du vill ha ett golv som är stabilt och inte har alltför många fogar. Är golvet massivt kan man dessutom slipa om det flera gånger”

Till ett köksgolv bör man välja massiva plankor, inte lamellparkett eller stavparkett. Anledningen är att man vill ha ett golv som är stabilt och inte har alltför många fogar. Är golvet massivt kan man dessutom slipa om det flera gånger. Du bör även välja ett hårt träslag, som ek, bok eller lönn.

Skurgolvet – det klassiska såpade köksgolvet

I äldre tider var det vanligt med skurgolv. Ett skurgolv är ett golv i furu eller gran, som skurats med kallvatten och såpa upprepade gånger tills det fått en hård och tålig yta, som dessutom är vackert ljus. Ett skurgolv blir lättstädat och tåligt. Det tar dock lång tid att få till ett äkta skurgolv. Därför är denna ytbehandling ganska ovanlig i dag, om det inte handlar om byggnadsvård i äldre hus. Betydligt vanligare är att man behandlar ett nyslipat köksgolv med lack eller hårdvaxolja.

Lack eller hårdvaxolja

Både lack och hårdvaxolja är ytbehandlingar som ger golvet en skyddande hinna, något som behövs i ett kök. Lack är det traditionella valet; det ger ett blankt golv som är mycket effektivt när det kommer till att stoppa fukt och smuts från att tränga ner i träet. Dock finns en risk med lackade golv i kök. Om du tappar något tyngre, som en gryta eller en kastrull, finns risk att du skadar lacken så att träet blir blottat. Då måste du lacka om hela golvet.

Hårdvaxolja är ett modernare alternativ, som ger golvet ett lite mjukare utseende men ändå ger den ett fullgott skydd. Hårdvaxolja skyddar golvet både genom att tränga ner i träet och lägga sig som en skyddande hinna. Det upplevs inte heller lika hårt, och det kan lagas lokalt om man skulle råka skada golvet genom att tappa något på det.

Vi hjälper dig med golvslipning och ytbehandling

Kontakta oss om du vill ha hjälp med att lägga ett trägolv i köket, eller om du vill ha hjälp att slipa och ytbehandla ditt befintliga trägolv. Vi är experter på slipning och ytbehandling av trägolv och hjälper dig gärna att hitta rätt ytbehandling utifrån dina önskemål. Dessutom är alla golvslipning vi utför dammfri, vilket gör att arbete går fortare och att din bostad påverkas minimalt av slipningen.