Spik är en liten, men mycket viktig detalj i varje bygge. Numera finns det en hel uppsjö specialvarianter av spik att välja på – och det är inte alltid lätt att hitta rätt i djungeln. Här hjälper vi dig att hitta rätt spik till ditt byggprojekt.

Många saker att tänka på

Förr i tiden handlade det mest om att välja längd och dimension på spiken – men utvecklingen har gått snabbt och idag finns det en hel del andra faktorer att tänka på. Här är några av de aspekter som är viktigast vid valet av spik.

  • Vad ska spiken användas till, en enklare eller mer avancerad konstruktion.
  • Finns det några krav på hur lätt det är att kunna dra ut spiken igen? Detta kallas hållfasthet eller utdragsfasthet.
  • Vilket eller vilka material ska spiken användas på?
  • Kommer spiken att vara synlig på ytskiktet eller kommer den att användas i en dold konstruktion?
  • Ska spiken användas inomhus eller utomhus? I miljöer med hög luftfuktighet, som vid kusten,  rostar metaller lättare, och det gäller förstås även spikar. 
  • Ska du använda många eller relativt få spikar?

De vanligaste sakerna som skiljer spikar mellan varandra är spikhuvudets form, skaftets gängning och ytbehandling samt om den ska spikas för hand eller med maskin.

Olika spikhuvuden

Det finns ett flertal olika spikhuvuden. Det runda huvudet är populärast och ger en snygg finish på ytan. Det finns både med ett platt huvud som hamnar i linje med materialet och kullrigt huvud som sticker upp lite. En annan variant är spik med d-huvud som fungerar bra till dolda konstruktioner där spiken inte syns på ytskiktet. Den används som maskinspik och är effektivare att använda med spikmaskinen.

Spikar med helt dolt huvud kallas vanligen “dyckert” och har en spikskalle som helt döljs i materialet när den har använts. Fungerar utmärkt när du inte vill att spiken ska synas i ytskiktet, exempelvis vid spikning av panel eller skivor.  Spik med dubbelhuvud används framförallt i tillfälliga konstruktioner där du kan behöva dra ur spiken. Det dubbla greppet är helt enkelt lätt att greppa med hammare eller något annat lämpligt verktyg.

Spikens stam – räfflad eller inte

Räfflad spik används lämpligen i trä, räfflorna underlättar för spiken att tränga in i träet. Kallas ofta “snickarspik” och är den vanligaste typen.

Huggen spik har ett runt hugget skaft som ger extra god förmåga att fästa. Passar utmärkt för att spika fast gipsskivor i träreglar. 

Slät spik kräver minst kraft när den ska slås in, men lossnar också lätt ut träet. Passar bra för lister och liknande. 

Kamgängad eller ringad spik. Har ett skaft med taggade kammar runt om som fungerar som hullingar som hindrar spiken från att krypa ut av sig själv och ger en hög utdragsfasthet.

Det finns även olika ytbehandlingar och rostskydd, bland annat förzinkning, m-fusion och rostfritt som ger olika utseenden olika nivåer av skydd mot rost.