Funderar du på att lägga in ett nytt parkettgolv men är less på den klassiska men kanske lite uttjatade fiskbensparketten? Lugn, det finns fräschare och mer fantasifulla lösningar att hitta på marknaden. Varför inte pröva en klassisk vintage parkett?
Ett riktigt vackert vintagegolv kan kombinera gamla trägolvs charm och detaljer med moderna golvs fördelar. Ett parkettgolv med vintagemönster kan ge dig en sliten look redan från början.

Många vintagemönster att välja på i butikerna

På marknaden idag finns ett brett utbud klassiska mönster som kan ge ditt hem eller fritidshus en rustik och trivsam miljö. En vanlig stil som har blivit populär på senare år är golv där de nötta ytorna har återskapats. Golv som påminner om gamla golv och klassiska träarbeten och second hand-möbler. Det finns varianter där det finns sågmärken, intrycksmärken och annat som skapar den där genuina känslan. Dessa olika effekter kombinerat med en ytbehandling med olja ger dig ett golv som minner om gamla tider och skapar en äkta känsla i hemmet.

Golv i klassisk ek är en annan variant som alltid är på modet och passar i de flesta hem där man söker en lite gammaldags känsla. Enstav, behandlat med naturolja, borstad och handskrapad med fasade kanter och träpluggar, kan det vara något? En rustik och genuin golvlösning med tydliga kvistar och sprickor som ger golvet ett gammalt och mysigt inarbetat utseende. Detta är ett golv med ett mycket starkt uttryck med en mängd olika färgtoner mellan kvistar och sprickor. Inget för det ljusa och fräscha hemmet, men kanske något för den som vill ge sitt nyrenoverade hus på landet en känsla som påminner om mormor och morfar?

Vintage är dåtid och framtid i ett

Det finns även en mängd andra parkettgolv med vintagestil så att du slipper undan den eviga fiskbensparketten. Det finns också golv i flera andra träslag än ek, och dessa kan också vara värda att kolla in.

Men det bästa med trä, oavsett val av golv är att det är ett levande material. Detta är detta faktum som skapar den där verkliga vintagekänslan. Men detta liv i träet gör också att det finns en hel del att tänka på. En av dessa saker är krymp- och svällningseffekterna som uppstår vid torr respektive fuktig luft. Men en av fördelarna med en parkett är att dessa effekter oftast mindre jämfört med ett massivt trägolv. Så även om ett traditionellt gammalt trägolv är klassiskt och snyggt så finns det skötselmässiga fördelar med en vintage parkett. Men kolla alltid upp hur mycket luftfuktigheten påverkar ditt golv – olika träslag och behandlingar gör att skillnaderna kan vara stora.