Vill du fräscha upp din bostad och renovera men har egentligen inte råd? Läs våra råd och tips på hur du gör en effektiv ytrenovering av ditt hem till ett bra pris. Att göra så mycket som möjligt själv är ett bra sätt att få ner kostnaderna men försök inte åtgärda vatten, avlopp, el eller andra områden där det behövs behörighet från en yrkesperson. Det kan i värsta fall leda till att du skadar dig själv och andra människor.

Rena ytor med fräsch färg

Att måla om är ett av de absolut lättaste sätten att fräscha upp sin bostad på. Man tänker oftast inte på alla de små skråmor och smuts som en vägg samlar på sig med tiden. När du dragit det första penselstråket kommer du direkt se skillnaden.

Se till att köpa ordentliga penslar och bra med färg så att du får ett fint resultat. Engagera dina vänner eller din familj. Att måla om är faktiskt ganska roligt när man är några stycken som gör det. Dagens färger är snabbtorkande vilket gör att man kan måla ett andra lager ganska fort.

Du kan också ganska enkelt och billigt lämna in dina köksluckor till en firma som lackar om dem. Det är betydligt billigare än att köpa ett nytt kök men kommer verkligen att göra stor skillnad.

Köp nytt på second hand

Du kan få tag på nästan vad som helst på andrahandsmarknaden. Många gör felköp när de beställer saker på internet vilket betyder att det finns i princip helt nya vitvaror, toalettstolar, handfat, badkar, sängar, soffor och mycket annat som säljs billigt i andra hand. Ibland är det även möjligt att annonser som det är något särskilt som du är ute efter.

Självklart kan du även hitta äldre kvalitetsmöbler som använts men som fortfarande har mycket kvar att ge. Det finns många möbler från 60-talet och bakåt som är handbyggda i Sverige av fint och massivt trä. Får du tag på en sådan matsalsmöbel så behöver du antagligen aldrig köpa någon mer.

Man ska vara aktsam när man köper framförallt soffor, sängar och fåtöljer i andra hand. Har man otur så kan det följa med vägglöss. Finns möjlighet ska man helst ställa ut alla saker man köper second hand i karantän på balkongen, altanen eller i garaget ett tag så att eventuellt objudna gäster kan avlägsna sig från föremålet.

Byt ut sliten inredning

Gå igenom ditt hem och titta på de ytor som ser slitna ut. Du kanske inte behöver riva ut all fast inredning utan bara byta ut enstaka delar. Exempelvis känns och blir badrummet betydligt fräschare om man byter ut ett sprucket handfat.

Detsamma gäller i köket. Förutom att lacka om dina luckor och hitta nya vitvaror på Blocket, som vi skrev om här ovanför, så kan du också passa på att byta ut bänkskivorna ifall dessa känns slitna. Är dina bänkskivor i rostfritt stål ska du dock tänka en extra gång. Rostfritt är ett tidlöst material som nästan inte går att slita ut. Slänger du ut den typen av bänk är risken stor att du kommer ångra dig.

Fixa till golven

Golven är en väldigt stor del av inredningen. Här kan man använda sig av lite olika strategier när man renoverar.

Ta hand om det du har

Har du ett gediget trägolv som är slitet så ska du inte riva upp det eller lägga någonting ovanpå utan ta hand om det golvet du har. Anlita en firma som slipar av det och som ger det en ny ytbehandling så kommer det se helt nytt ut. Att lägga ett nytt massivt trägolv är mycket dyrt, att ta hand om ett som finns är betydligt billigare.

Andra golv som du bör ta hand om är massiva stengolv samt hela kakel och klinkersgolv. Även sten går faktiskt att polera eller slipa. Är du missnöjd med färgen på kakel eller klinkers så kan du måla det.