Träslag för golvläggning

trägolv bok, parkettgolv

Bok

Bok är ett ljust träslag, med mycket diskret ådring. Det är ett hårt och segt virke som ger ett tungt och stabilt golv som går bra att slipa om många gånger. Bok är dock känsligt för temperaturskillnader, så i hallen eller på verandan ska man helst inte använda bok.

trägolv körsbär

Körsbär

Det körsbär vi använder i svenska golv importerar vi från Amerika. Det är ett vackert träslag som till en början är ljust rosa, men mörknar med tiden. Golv av körsbär är starka och går bra att slipa. Det här träslaget passar extra bra till parkettgolv.

trägolv Lönn - golvläggare Stockholm tipsar

Lönn

Lönn är flammigt och nästan utan kvistar, och den livliga ytan gör det till ett populärt träslag till golv. Precis som körsbär fungerar det bra i parkettgolv, för den som vill göra ett lite annorlunda val. Det är ett segt och kompakt träslag, som dock i likhet med bok är känsligt för temperaturskillnader.

Jatoba - Golvläggare Stockholm informerar

Jatoba

Jatoba är ett träslag importerat från Syd- och Centralamerika, och är därför lite dyrare än våra inhemska träslag. Det är, i likhet med många andra sydligt växande träd, mörkt rödbrunt och ger ett elegant intryck. Ett mycket hårt träslag som kan vara krävande att slipa för en lekman.

parkettgolv i ek - golvläggare stockholm

Ek

Ett av våra allra vanligaste och mest älskade träslag, som vi använt i golv i alla tider. Den klassiska ekparketten återfinns i många svenska hem. I Sverige används främst europeisk ek till parkettgolv, och dess amerikanska kusin, som har en något rödare ton, används ofta till golv med tiljor. Ek är ett hårt träslag och går utmärkt att slipa många gånger.

trägolv i ask, golvläggarens favorit

Ask

Ett ljust träslag med vågiga ådringar som är mycket dekorativa. Väldigt få kvistar ger golv av ask ett lugnt och värdigt utseende. Påminner om bok i tyngden och är ett våra populäraste träslag till golv. Det är segt och elastiskt och passar liksom ek bra i parkettgolv. Lättslipat.

trägolv jarra

Jarrah

Jarrah importeras från Australien och är släkt med eukalyptus. Liksom andra exotiska träslag är det mörkt i färgen, med dragningar åt ljusrosa, och det har oftast en mycket livlig ådring. Jarrah är mycket hårt och fungerar bra i golv både inomhus och på uteplatsen.

trägolv merbau

Merbau

Ett rödbrunt träslag med en vacker ådring som gör att det passar bra i rum där man vill ha tyngd och elegans. Träet är mycket hållfast och fungerar bra i massiva golv både som parkett och tiljor. Som andra hårda träslag kräver det kunskap och erfarenhet för att slipas på ett bra sätt.

trägolv valnöt

Valnöt

Valnöt har den lite speciella egenskapen att det ljusnar med tiden i stället för att som de flesta träslag bli mörkare. Precis som med ek används både europeisk och amerikansk valnöt i svenska golv, där den amerikanska är något mörkare. Ger ett vackert och på grund av sin mjukhet mycket lättslipat golv.

Vill du veta mer?

Kontakta oss