Allmänna skötselråd

Jobba förebyggande och stäng ute smutsen! Detta gör du lättast genom att ha en ordentlig dörrmatta på insidan av ytterdörren och om möjligt även en på utsidan. En av de viktigaste åtgärderna när det kommer till att sköta om ett trägolv är att skydda det mot vatten. Var noggrann och torka upp eventuella fläckar på en gång. Även repor är bra att undvika. För att undvika dessa kan du sätta möbeltassar av filt eller plast på alla möbler. Se även till att hålla tassarna rena. Ju bättre du sköter om ditt trägolv, desto mer sällan behöver du anlita en golvslipare.

Rätt temperatur och luftfuktighet

Trägolv påverkas av naturliga förändringar av den relativa fuktigheten. Det har en tendens att svälla på sommaren och på vintern drar det ihop sig. Detta leder ibland till att brädorna kupar eller skålar sig, där variationer på upp till 0,4 millimeter inte är ovanligt. När plankorna krymper, uppstår springor mellan bräderna. För att motverka alltför stora rörelser och därmed skador på golvet är det bra om rumstemperaturen hålls inom 15-25°C och den relativ luftfuktigheten mellan 30-60%.

skötselråd för lackerade trägolvTa i beaktning att det finns andra faktorer som påverkar golvet såsom golvvärme, element, gröna växter eller luftfuktare. Värmeelement kan lätt torka ut golven och detta kan kompenseras med exempelvis luftfuktare. Viktigt är att golvvärmen inte överstiger 27°C.

Så städar du ditt lackerade trägolv

Det är bra om du kan göra det till en daglig rutin att ta bort synlig smuts som till exempel grus, damm och dylikt. En vanlig dammsugare tar enkelt bort de flesta torra partiklar. Det går även bra att fukttorka vid tuffare smuts. Var försiktig med mängden vatten dock och använd ett milt rengöringsmedel såsom diskmedel utan ammoniak.

Använd aldrig våta rengöringsmetoder på ett trägolv!

Renovering av trägolv

De allra flesta trägolv (parkettgolv och massiva trägolv) kan renoveras ett antal gånger. Så länge som det finns en tillräckligt tjock slityta att slipa ner. Vanligtvis slipas hela golvet till rent trä för att sedan lackas om. Detta gör att man kan återfå golvets tidigare glans. För få ett så bra resultat som möjligt krävs det att golvet är stabilt och att stavarna sitter väl förankrade i underlaget.

Mindre skador såsom stavsläpp och dylikt kan punktlagas. Dock bör man tänka på att det kan bli en synlig kant mellan det gamla och det lagade golvet. Mindre repor kan enkelt slipas bort med fint slippapper och sedan lackeras igen. Om reporna är extra djupa finns det även möjlighet att byta ut en slitytestav eller en lamellbräda.

Om man vill förlänga den lackerade ytans livslängd kan man även applicera en underhållslack/refresher. Denna ger ett extra skydd och ökar träets lyster. I hemmiljö kan detta göras 1-2 gånger per år, eller vid behov. Denna typ av underhållslack har även en effekt som minskar risken för halka och den innehåller inget vax, vilket gör det möjligt att lacka över den i framtiden. Om golvet har behandlats med vax eller polish måste det slipas ner till trärent innan omlackeringen.

Fläckborttagning på lackerade trägolv

Allra bäst är det om du kan avlägsna fläckar innan de har hunnit torka in i lacken. Eftertorka om nödvändigt med rent vatten och se till att alla vattenrester är borta när du torkat klart. Använd en väl urvriden trasa av linne eller microfiber. Tänk på att ett lackerat trägolv skadas av mycket och varmt vatten samt starka rengöringsmedel som exempelvis Perkloretylen, thinner, aceton och T-sprit.

Ladda ner pdf:en här, skriv ut och fäst den här skötselanvisningen på insidan av städskåpet.

Så rengör du dina golv när de fått fläckar

Choklad, fett, frukt, glass, grädde, juice, kaffe, läsk, te, saft, vin, ägg, öl, blod, urin, exkrementer, kräkningar

Rengör med ljummet vatten med allrengöringsmedel


Asfalt, färgkritor, gummi, läppstift, olja, skokräm, sot, tusch, cigarettglöd

Rengör med T-röd, aceton eller liknande


Stearin och tuggummi

Ta bort genom att skrapa försiktigt efter att det torkat ordentligt


Blod

Rengör med kallt vatten