Föreberedelser – A och O

Om du ska renovera ett sekelskiftesbord på egen hand finns det ett antal saker att tänka på, inte minst i fråga om förberedelser. Har du rätt verktyg och arbetsmaterial? Har du kunskap om bordets uppbyggnad, träslag och ytbehandling? Finns det skadade delar och kan du åtgärda dem själv? Har du den tid och det utrymme du behöver? Här kan du läsa om och få tips på hur du förebereder dig för uppgiften och tar dig hela vägen till ett vackert renoverat sekelskiftesbord!

Olika metoder för att renovera ett sekelskiftesbord

Om det sekelskiftesbord du vill renovera är bemålat eller ytbehandlat med klarlack behöver du först av allt avlägsna all färg och lack. Det finns olika metoder för detta, och för att veta vilken som passar bäst för ditt bord är det bra om du känner till bordets träslag och vilken typ av ytbehandling det har genomgått. Du kan antingen använda dig av slipmaskin och sandpapper, lösningsmedel eller kemisk färgborttagning – alla har sina för- och nackdelar.

Slipmaskin och sandpapper 

Denna metod kräver förmodligen mest arbete från din sida, men är effektiv och relativt skonsam mot både bordet och miljön. Med en slipmaskin kan du få bort färg och klarlack från plana ytor, som bordsskiva och ben. För svarvade eller ojämna ytor och detaljer använder du enklast och säkrast sandpapper eller slipblock för hand, först ett med en kornstorlek på 150 för att rugga upp ytan och sedan ett mindre grovt med kornstorlek 220 för att släta till träets finish.

Lösningsmedel

Lösningsmedel är ofta baserade på denaturerad alkohol, men det finns även lackförtunnare som kan appliceras med en duk eller trasa. Instruktionerna på förpackningen brukar vara tillräckligt ingående, låt medlet verka och skrapa sedan ytan försiktigt med en plastkniv eller liknande verktyg.

Kemisk färgborttagning

Kemisk färgborttagning är ofta effektiv, särskilt för ytor behandlade med många lager färg eller lack. Då medlen är starka och ofta skadliga för både ögon, hud, andningsorgan och miljö är dock viktigt att skydda sig själv och omgivningen. Arbeta i ett väl ventilerat utrymme och var noga med att använda fullgod skyddsutrustning.

Varmluftspistol för tjocka färglager

Har du planer på att renovera fler möbler utöver ditt sekelskiftesbord kan det vara värt att investera i en varmluftspistol och en färgskrapa. Värmen från verktyget gör att färgen lossnar och kan dras bort i större sjok med hjälp av en skrapa. Ett nackdel med den här metoden är att den är lite riskabel och kräver koncentration. Värmen som alstras går upp till 900 grader, så är du inte försiktig kan du skada både dig själv och din möbel. 

Sandpappra och rengör innan ytbehandling

När ditt sekelskiftesbords träyta är exponerad är det dags att sandpappra ytan så att den blir riktigt slät och färgfast. Det gör du med en slipmaskin med mindre grovt sandpapper på större och plana ytor och för hand med sandpapper och slipblock på mindre och ojämna ytor. Rengör därefter bordet från smuts och dammpartiklar. Se till att bordet är helt torrt innan du börjar att måla det.

Ytbehandling

Var sekelskiftesbordet du renoverar bemålat sedan innan vill du säkert måla om det – det är svårt att få bort precis alla spår av gammal färg. Grundmåla med en primer. Det är viktigt att låta grundmålningen torka ordentligt innan nästa lager, som ofta består av matt lackfärg.

Slutfinish

Nu är du äntligen framme vid det kanske mest tillfredsställande momentet, att ge möbeln sin slutgiltiga kulör och karaktär. Täck golvet med täckpapp för att undvika spill och stänk som kan vara svåra att få bort, och stå på en så tom yta som möjligt. Välj en matt lackfärg och använd penslar av god kvalitet. Måla på färgen i två lager för att få ordentlig täckning, och se till att färgen har torkat mellan de två lagren. Färgens torktid står alltid på förpackningen.