Ett vanligt problem när det finns husdjur eller småbarn i hushållet är att det uppkommer tråkiga och illaluktande urinfläckar på parkettgolvet. Dessa fläckar är svårare att bli av med än man kan tro om de inte upptäcks och åtgärdas i tid. Anledningen är att urinets starka syra reagerar med färgen och lacken på parkettgolvet. Har du otur kan kissfläckar som inte behandlas i tid skapa beständiga missfärgningar i träet. Viktigt är att agera så fort som möjligt. Torka upp och behandla fläcken så fort du upptäcker den. Har fläcken fått ligga ett tag finns det metoder som i bästa fall kan lösa problemet på ett effektivt sätt.

Hur kan man få bort kissfläckar på parkettgolv?

Själva fläcken kan man enklast ta bort med rengöringsmedel som innehåller enzymer som effektivt löser upp urinets syra. Men man kan också prova med vanligt bakpulver som man blandar med vatten till en smet och låter verka för att lösa upp fläcken.

Har man råkat ut för missfärgningar på parkettgolvet kan man ibland behöva slipa, färga eller lacka det. Är det en ytlig skada kan man prova med att att använda mycket fint sandpapper på fläcken och oftast behövs det då inte någon omslipning. tappar den behandlade delen sin glans kan det vara en idé att ge hela golvet en ny ytbehandling med lack, hårdvaxolja eller annan produkt som passar.

Omslipning av parkettgolv

När man får en svårare skada på parkettgolvet kan det behöva göras en golvslipning av området eller eventuellt ta bort hela den skadade sektionen och ersätta det med ny parkett. Här är tiden är avgörande, och ju längre urinfläckarna får vara kvar desto svårare blir det att få bort dessa. Det är därför viktigt att omgående ta bort fläcken ordentligt när den upptäckts.

Man ska använda ett fint sandpapper och en bra golvslip för att det ska bli ett bra resultat. När man slipar parkettgolv rekommenderas det att använda en maskin med slutet system så att det inte blir för mycket damm på golvet och i rummet. Slipdamm är mycket svårt att få bort och det tar sig in överallt. Det krävs en kraftig byggdammsugare och det går inte att få rent med en vanlig dammsugare. Vi arbetar med dammfri golvslipning vilket gör att dammet inte sprider sig ut i bostaden.