Golvvärme är något som gör bostaden betydligt angenämare att vistas i. Att exempelvis kunna gå med nakna fötter inne i köket utan att frysa ger en mysfaktor som verkligen gör skillnad. Har man dessutom golvvärme i hall och i badrum så är man fullt ut utrustad för att klara även den kallaste av vintrar. Men, hur fungerar golvvärme vid olika golv? Kan man exempelvis lägga ett parkettgolv och ha golvvärme under?

Det går att lägga parkett över golvvärme. Förr var detta relativt ovanligt, men i takt med att golven utvecklats rent tekniskt så är det idag en ganska vanlig och populär lösning. Det är också lätt att förstå varför. Trä är i sig ett varmt material och kombinerar man detta med golvvärme så får man också ett golv som ger väldigt mycket värme, som är skönt att sätta fötterna på och som dessutom är väldigt vackert.

En annan fördel med kombinationen parkett och golvvärme är att värmen stannar kvar även då termostaten slagit av. Vid samma händelseförlopp på ett klinkergolv så blir det kallt direkt. Parkettgolv behåller värmen och det kan således ge en lägre kostnad för uppvärmning.

Att tänka på gällande golvvärme och parkett

Det finns emellertid en anledning till att denna lösning förr sågs med skepsis. Även om utvecklingen gått framåt så bör man ha vissa saker i åtanke vad gäller trä kontra golvvärme. En sådan sak är att man maximalt ska ha en värme som ligger på 27 grader. All temperatur över detta gör att träet spricker och skrumpnar ihop. Det finns nästan alltid en risk för att en parkett drar ihop sig i samband med golvvärme. Detta som en följd av uttorkning och där man kan se att stavarna drar ihop sig och blir konkava.

Vi ska även säga följande: varje parkett är unik och trä är ett levande material. Lite beroende på vilken tillverkare du väljer att köpa parkettgolvet från så skiljer sig också skötselråden och instruktionerna. Detta både vid inläggning och för framtiden när golvet ska slipas. Det är därför väsentligt att du läser på ordentligt innan och att du med fördel kan spara alla instruktioner för framtiden och i syfte att fräscha upp minnet.

Checklista golvvärme parkettgolv

I övrigt finns några poänger att ta till sig gällande parkettgolv och golvvärme. Vi tittar lite närmare på några punkter som ser ut enligt följande:

  • Trägolv påverkas av både luftfuktighet och värme. 27 grader nämnde vi som max frö värmen och gällande luftfuktigheten i rummet så ska den vara mellan 30-60 %.
  • Trä leder inte värme lika bra som klinker. Det är positivt sett till att du får ett skönare golv att gå på, men det är negativt sett till att risken för uttorkning ökar.
  • En jämn temperatur är bäst. Försök att hitta en lagom temperatur och undvik att växla för mycket genom att höja och sänka denna. Det påverkar träet negativt. Trä är levande, men det får – så att säga – mer liv genom växlingar i temperaturen.
  • Ång- och fuktspärr ska finnas. Fukt kommer att komma underifrån och det påverkar – som alla vet – trä ganska påtagligt. Har man golvvärme bildas mer fukt och då trä inte släpper ut detta lika bra som exempelvis en plastmatta eller klinker så måste man ha fukt- och ångspärr mellan golvvärme- och golv.
  • Jämn värme. Golvvärmen ska läggas så att den ger en jämn värme över hela golvet. Det minskar risken för sprickor och konkava stavar på parketten.
  • Tunnare golv är att föredra. En tunnare parkett klarar sig i regel bättre än vad en tjockare sådan gör.
  • Vissa träslag är sämre. En del träslag är mer rörliga och levande än andra. Exempelvis så är björk, bok och lönn några träslag som har en förmåga att svälla upp och krympa om de utsätts för större temperaturskillnader. De fungerar sämre i kombination med golvvärme.