Svaret på frågan i rubriken är ett rungande ja. Man kan lägga stengolv i hallen och faktum är att det är ett val som verkligen rekommenderas. Det finns nämligen väldigt många fördelar med att välja ett stengolv just i en hall – och detta oavsett om det handlar om natursten eller om klinker.

Det första rum som man kliver in i ett hem är hallen. Det är således också det rummet som ger gästerna det första, viktiga intrycket. Att ha en fräsch och inbjudande hall rinner över på övriga hemmet och här räknar vi allt från färgval, vidare till god, genomtänkt förvaring och ända ner till golvet. Golvet spelar en viktigt roll här, men det gör det av fler skäl än vad ett golv i exempelvis ett vardagsrum gör.

Varför? Jo, i ett vardagsrum så kan man kosta på sig att enbart fokusera på det rent estetiska – man kan välja ett trägolv, man kan välja en varmare – men mindre skyddande – ytbehandling som exempelvis olja och man behöver inte oroa sig för att slitage ska ske i onödan. Hallen däremot, där måste ett golv vara mer genomtänkt och därför är ett stengolv en väldigt bra lösning.

Varför du ska välja ett stengolv i hallen

Vi tänkte rada upp några av de faktorer som man ska tänka på då det gäller ett golv i hallen och genom detta också visa några skäl till varför stengolv är en bra lösning:

Slitage. Man kommer in i hallen och man har något som fastnat under skon; detta leder till en repa i samband med att man tar ett steg in i rummet. Detsamma kan sägas om exempelvis höga klackar. Golvet i hallen måste vara slitstarkt och klara av sådana situationer.

Smuts. Samma sak gäller här. Man går in, man har en massa smuts under skorna och så drar man in detta över hela golvet. Att en hall blir smutsig är oundvikligt – man kan sällan begära att folk ska göra mer än att skaka bort den värsta smutsen från skorna. Men, man kan däremot skaffa ett golv med en lättstädad yta som går lätt att torka av och som inte kräver så stor uppoffring. Stengolv är, nästan oavsett vilken typ man väljer, lätta att städa och hålla efter.

Tåligt. Ett trägolv må vara vackert, men i hallen är det ofta en katastrofal lösning. Återigen – samma procedur. Blöta skor in i hallen, några steg och så har man ett blött golv. Skillnaden mellan trä- och stengolv är att det senare inte drar åt sig vätan. Trägolv kommer, förr eller senare, att börja suga åt sig vatten och därmed bli fult, slitet och fläckigt.

Vilken stengolv passar i din hall?

Där hade vi fördelarna med stengolv i hallen, men vi utelämnade medvetet en sådan i form av skönhet. Det finns extremt många olika stengolv att välja bland och gällande exempelvis klinkers så kan man i stort sätt hitta vilka färger, vilka former och vilka mönster som helst. Valfriheten är kolossal. Vi tänkte gå igenom lite fördelar med natursten och klinker här nedan och samtidigt ge vår favorit inom respektive kategori.

Natursten

Om man ser till natursten så räknas exempelvis granit, kalksten, marmor och skiffer dit. De är också de vanligaste valen. Samtliga har dock olika egenskaper, olika resistans och olika struktur. För en hall så skulle vi rekommendera skifferplattor. Skiffer är en skiktad sten och det innebär att den är uppbyggd av lager-på-lager av sediment.

Det ger extra motståndskraft. Här kan du välja mellan skandinaviskt skiffer – som är uppbyggt av glimmerskiffer – och importerar skiffer som är uppbyggt av lera. Färgerna varierar och du har ett stort urval. Det som talar för skiffer – oavsett typ – är just motståndskraften och det förenklade underhållet. Dessutom passar skiffer – som alla naturstenar – bra tillsammans med golvvärme. Stengolv blir ofta kalla och där är golvvärme en bra detalj att addera.

Klinkers

Klinker är en extremt bra lösning i hallen och det säger vi oavsett vilken färg, form eller mönster du väljer. Vill du ha ett än mer lättstädat golv så köper du större plattor som ger färre skarvar. Klinker går även det utmärkt att kombinera med golvvärme. Ska vi välja en favorit så måste vi peka på träklinker. Denna variant imiterar trä – finns i många träslag dessutom – och kan således passa dig som vill ha ett lite varmare golv i hallen, men som ändå vill njuta fördelarna som klinkers för med sig. Två flugor i en smäll, ät kakan och ha den kvar och så vidare – överväg träklinkers om du vill ha det lilla extra i din hall.