Parkettgolv är ett oerhört populärt golv eftersom det är mycket snyggt och kan väljas med ett stort antal olika färgnyanser och mönster. Det är också ett mycket lättskött och relativt billigt golv och som dessutom går lätt och snabbt att lägga.

När man väljer ett parkettgolv får man ett naturligt och hållbart golv som ger rummet en varm och genuin känsla. Parkett tillverkas av trä med ett ytskikt i ädelträ, och beroende på tjocklek kan det ha ett ytskikt av tillexempel ek, ask, bok, björk, valnöt eller lönn. Det är också ett miljövänligt golv i jämförelse med andra golv.

Några vanliga mönster på parkettgolv är fiskbensparkett, stavparkett, holländskt mönster, mosaik, skepp och olika varianter av fallande mönster.

Våra vanligaste mönster:

Fiskbensparkett

I början av 1900-talet var det mycket vanligt med fiskbensparkett i de finare husen och våningarna i Sverige och är fortfarande ett populärt val. Fiskbensmönstret ger rummet en lyxig och unik karaktär. Dock är det viktigt att lägger fiskbensparketten i rätt riktning för att det inte ska bli störande för ögat.

Stavparkettläggning

Denna variant är mycket dynamisk eftersom det går att få till många olika raka former av en stavparkett. Det går också att få en stavparkett med nerfrästa lister vilket ger ett läckert utseende. Det går även att tillverka ett flertal andra mönster på en stavparkett.

Fallande mönster

Ett annat populärt mönster är så kallade fallande mönster som på 2-3-stavs lamellparkettbrädor. Men det finns en mängd olika mönster att välja på när man gör en stavläggning.

Holländsk parkett

Holländsk parkett är ett parkettgolv som baseras på olika rutmönster. Resultatet blir ett mycket fantasifullt och läckert golv. Det går att variera rutornas utseende och storlek i all oändlighet.

En annan variant med rutmönster är schackmönstrad parkett som som namnet antyder att varannan ruta är mörkare än den andra. Golvet blir väldigt speciellt och kommer garanterat att dra blickarna till sig. 

Mosaikparkett

I mosaikparkett skapas ett mycket trevligt mosaikmönster genom att använda små stavar. Resultatet blir ett mycket stryktåligt golv där det är lätt att byta ut trasiga eller missfärgade stavar. De små rutorna ligger färdiga i ett nät och är därför lätta att lägga så man slipper lägga varje ruta en och en.

Skeppsgolv

Skeppsgolven har blivit trendiga tack vare sin retrokänsla och bohemiska utseende.  Det generösa mellanrummet mellan plankorna ger rummet en härlig personlighet. Det passar extra bra i exempelvis sovrummet. Men det är viktigt att man lägger golvet i rummets riktning för att det inte ska bli irriteriande för ögat.

Prata med din golvläggare om tips och råd när du bestämt dig för att lägga ett nytt parkettgolv om vilket alternativ som skulle passa bäst just hemma hos dig.