Golvlister slits ganska hårt. Dels fastnar fett, smuts och damm på dem, och i de flesta hem rengörs de ganska sällan. Det sliter på listerna. Dessutom går vardagslivet i en familj vanligen ganska hårt åt såväl golv som golvlister. När barnen är små körs leksaker och annat in i dem, sitter de vid en dörr som slås upp ofta och går i väggen får de stryk därifrån, och så har vi så klart dammsugaren, som kanske är golvlisternas värsta fiende, i alla fall när den används under stress.

”Lyckligtvis är det enkelt och riktigt roligt att slipa och måla om sina golvlister. Se bara till att du har rätt verktyg och material så kommer det att gå som en dans”

Sammantaget kan man säga att det är bra om du kan ge dina golvlister lite kärlek ibland. Har du inte gjort något åt dina lister på länge och skärskådar dem nu så kommer du antagligen att upptäcka att de inte ser så jättefräscha ut. Lyckligtvis är det enkelt och riktigt roligt att slipa lister. Lika lätt är det att måla om dem. Se bara till att du har rätt verktyg och material så kommer det att gå som en dans.

Slipa lister – förbered med papp och tejp

Vill du ge dina golvlister en liten uppfräschning? Perfekt. Vårt råd är att ta ett rum i taget, lite då och då när du har någon dag över. När du vill slipa och måla listerna i ett rum så börjar du med att flytta ut alla möbler från väggarna. Därefter lägger du täckpapp på golvet och tejpar på båda sidorna om listerna med maskeringstejp. Tvätta sedan listerna med målartvätt för att få bort allt damm och fett.

Skrapa, slipa och spackla listerna

Ta en stålskrapa och skrapa bort eventuell flagnande färg. Jobba inte ihjäl dig, utan ta bara det som lossnar lätt. Därefter slipar du listerna ordentligt så att ytan ruggas upp. När alla lister är slipade torkar du av dem med en mikrofiberduk så att du får bort allt slipdamm. Om listerna är trärena på sina håll, täck de ytorna med grundfärg. Därefter spacklar du eventuella ojämnheter med ett fint spackel och låter det torka ordentligt. Sedan slipar du igen så att du får en jämn och fin yta.

Måla med snickerifärg

En halvblank färg av så kallad snickerityp passar utmärkt till golvlister. Det gör dem lätta att tvätta och de får en fin lyster. Vill du ha lister som sticker ut kan du med fördel våga dig på en kulör som sticker ut lite. Du kan alltid ta en annan färg nästa gång om du inte blir nöjd med resultatet.

Måla åtminstone två lager färg med en fin pensel. Själva målningen är det moment som går snabbast och är roligast, så här kan du kosta på dig att vara lite extra noggrann. När du är klar bör du låta färgen torka åtminstone ett dygn innan du ställer tillbaka möblerna. Tejpen bör du däremot ta bort så fort som möjligt. Ju snabbare, desto lättare går det.