Behöver du fräscha upp uteplatsen utan att veta hur? Här finns svaret. Slipa och olja altan eller terrass – en guide.

Så underhåller du din altan

De allra flesta altaner, terrasser och andra uteplatser är byggda av tryckimpregnerat virke. Detta är egentligen mer eller minder underhållsfritt och har en livslängd på dryga 25 år, trots alla yttre påfrestningar med regn, snö och vind.

Ett altan-, eller terrassgolv utstår dock mycket påfrestningar, inte bara från väder och vind. Märken och fläckar hör till och är trallet helt oskyddat kan alger och annan smuts trivas bra. Så även om du har tryckimpregnerat virke på din uteplats är det en god idé att underhålla det, åtminstone med ett par års intervaller.

Detta gör du bäst genom att rengöra, slipa och olja in träet. Det ger ett nytt skydd samtidigt som träets naturliga och väldigt vackra egenskaper kommer fram på nytt igen. Med olja undviker du dessutom att träet spricker eller reser sig med tiden. Men hur gör man då? Nedan följer en guide.

Börja med tvätt

Ett altan-, eller terrassgolv utsätts som tidigare nämnt för påfrestningar av olika slag. Innan slipning och oljning är det därför viktigt att tvätta träet så att orenheter försvinner. Det kommer dels att öka livslängden när alger och annat avlägsnas men det är också en förutsättning för att oljan sedan ska kunna tränga ner och fästa ordentligt.

När du tvättar golvet är det viktigt att använda ett medel avsett för just detta. Målarsoda är ett bra alternativ men det finns även speciella medel framtagna för uteplatser. Se till att använda generöst med vatten så att träet blir vått, samt en hårdare borste som verkligen kan få bort smuts och alger som sitter hårt. Har du en altantvätt ser du såklart till att använda denna.

Medlet behöver sedan sköljas bort och det kan du göra med en högtryckstvätt. Tänk dock på att ställa ner trycket till det lägsta, då ett högt tryck kan skada träets fibrer.

Slipa altan

Även om golvet är ordentligt rengjort kan det vara bra att slipa det också. Detta för att få bort flisor och andra ojämnheter men också för att oljan kommer tränga in bättre. För en stor altan eller terrass kan det vara bekvämt att använda sig av en golvslip men för en mindre yta för det lika bra med en handslip.

Tänk på att vänta tills träet har torkat innan du börjar slipa det, och se till att dammsuga bort allt slipdamm innan nästa steg.

Olja altan

Det viktigaste att tänka på när du ska olja in din altan eller terrass är valet av olja. Just med olja brukar man säga att man får det man betalar för. En dyr olja är allt som oftast bättre så leta efter en olja med hög halt av linolja – rådfråga gärna i butik innan du handlar.

Arbetet med att olja in golvet är förmodligen det enklaste steget. Rolla ut olja på golvet och stryk sedan ut den med en pensel. Se till att komma ner i springorna med oljan för ett jämnt och snyggt resultat.

Viktigt att tänka på

Innan du börjar underhålla ditt trägolv är det viktigt att det är helt torrt. Det är också fördelaktigt att utföra jobbet i temperaturer mellan ca 15–20 grader för optimal torktid för oljan. Olja aldrig i direkt solljus utan vänta hellre till kvällen eller gör det under en molnig dag.

Förarbetet är sedan A och O för ett bra resultat så slarva inte med varken tvätt eller slipning. Att olja golvet är som sagt det enklaste steget men utan ett bra och ganska tidskrävande förarbete kommer oljan inte tränga in ordentligt.

Det är också bra att tänka på att oljan kommer ge liv åt träet och förändra det rent utseendemässigt. Är du ute efter den där grå färgen som träet får efter en tid utan underhåll bör du alltså inte olja in det men det kan vara klokt att hålla det rent ändå.

Detta kommer dock ge din altan eller terrass en kortare livslängd – då underhållning med olja kan göra att den håller i princip hur länge som helst.