manSportgolv ska uppfylla många krav, varav god stötupptagningsförmåga, lagom friktion och tålighet är några. Ytelastiska sportgolv i trä är ofta rätt lösning.

Trä – ett klassiskt material i sportgolv

Trä har använts till sportgolv i alla tider. Med trä får man ett så kallat ytelastiskt golv, som har en hård yta och ett sviktande underlag i form av ett specialbyggt undergolv, vanligen med en regelkonstruktion.

Denna typ av golv möter alla krav på ett bra sportgolv.

  • Det har en god stötupptagningsförmåga och lagom med svikt för vuxna idrottsutövare.
  • Det är också lättskött och kan enkelt repareras.
  • Med en lagom matt lack får det också den perfekta friktionen som gör att det går att glida på det utan att det blir för halkigt.

Kort sagt är ett trägolv det perfekta sportgolvet.

Trägolv optimalt för bollsporter

En av de största fördelarna med ytelastiska trägolv är den överlägsna bollstudsen. Detta har gjort ytelastiska parkettgolv till standarden för exempelvis professionell basket. I klassiska Madison Square Garden såväl som i tusentals andra baskethallar över hela världen ligger noggrant utformade parkettgolv av massivt trä över ett specialbyggt undergolv som ger den rätta svikten och ger basketstjärnorna vingar.

Men medan trägolv ofta återfinns i dedikerade baskethallar, så är de tyvärr sällsyntare i mer allmänna idrottshallar. Detta är synd, eftersom trägolv passar bra till så många andra sporter än just basket. På detta sätt är trägolvet lite underskattat och styvmoderligt behandlat. Något vi får hoppas att det blir ändring på i framtiden.

Passar bäst från gymnasiet och uppåt

Det som eventuellt ligger trägolv lite i fatet som sportgolv är att för barn så passar ett ytelastiskt golv sämre än ett så kallat punktelastiskt golv. Ett golv som man vanligen bygger upp av andra material som exempelvis plast. Det har lett till att man på de flesta grundskolor väljer punktelastiska golv när man bygger sin idrottshall. Däremot rekommenderas ytelastiska golv av trä till gymnasieskolor.

Lackad parkett – det perfekta sportgolvet

Ett välbyggt parkettgolv med massiva stavar, behandlat med halvmatt lack, är ett sportgolv i absolut toppklass. Det passar bra för alla typer av bollsporter och andra idrottsaktiviteter, men är också så tåligt och hållbart att det klarar andra typer av evenemang där man vill ha stående eller sittande publik direkt på golvet.

Det finns flera golvtillverkare som erbjuder lackade trägolv anpassade för sport, men vi kan även hjälpa till med att bygga ett sportgolv helt utifrån era önskemål. Vi hjälper er från planering till färdigt ytbehandlat golv och tillsammans hittar vi den optimala lösningen för just ert sportgolv. Vi utför allt inom golvslipning samt alla tänkbara behandlingar i hela stor Stockholm.