När ett golv slipats måste det ytbehandlas. En ytbehandling fyller två funktioner; dels skyddar den träet från att utsättas för fukt, smuts och fett, och dels ger den golvet dess slutgiltiga utseende. Beroende på vilken ytbehandling man väljer har man stora möjligheter att påverka golvets utseende och känslan i rummet. Samtidigt har ytbehandlingarna skilda skyddande egenskaper som gör att de passar olika bra i olika rum. Vilken ytbehandling du ska välja till ditt nyslipade golv beror alltså dels på hur du vill att golvet ska se ut och dels på hur starkt skydd du vill att ditt golv ska ha.

”Om du anlitar oss för golvslipning och ytbehandling kan vi utifrån dina önskemål och idéer ge dig tips på bästa ytbehandling för just dina golv”

Om du är osäker på hur olika ytbehandlingar ser ut och känns, så rekommenderar vi att du besöker en byggbutik eller färghandel. Där finns det prover du kan titta och känna på. Anlitar du oss för golvslipning och ytbehandling kan vi även utifrån dina önskemål och idéer ge dig tips på bästa ytbehandling för just dina golv. Vi tar här en titt på de vanligaste typerna av ytbehandling för trägolv.

Golvlack / Lack

Lack har traditionellt sett varit det vanligaste sättet att ytbehandla trägolv. Det ger ett mycket bra skydd mot fukt, det passar de flesta typer av golv och gör golvet lättstädat. Anledningen till att golvlack har minskat i popularitet är att lacken kan ge ett lite hårt och plastigt intryck, särskilt på ljusa golv.

Det har också den nackdelen att om lacken skadas så att träet blottas måste hela golvet slipas och lackas om, det går inte att punktlaga ett lackat golv.

Med det sagt finns det absolut lägen där det blir absolut bäst att lacka golvet. Särskilt i hallen och i köket passar lack extra bra eftersom det ger ett såpass bra skydd till golvet.

Olja

Man kan säga att olja är motsatsen till lack. Istället för att som lack lägga sig som en skyddade hinna på golvet, så tränger oljan ner i träet och hindrar fett och smuts från att missfärga golvet. Ett oljat golv är vackert och känns mjukt och behagligt att gå på. Dock ger det inte alls samma skydd som lack och det kräver att man oljar om golvet regelbundet. Oljade golv passar fint i sovrum, där kravet på ett slitstarkt skydd är mindre.

Hårdvaxolja

Hårdvaxolja har de senaste åren seglat upp som det absolut mest populära ytbehandlingsmaterialet. Denna olja kombinerar de bästa egenskaperna från lack och olja; det tränger dels ner i träet och skyddar det från insidan, samtidigt som vaxet bildar en skyddande hinna, men med ett betydligt mjukare utseende än lack. Ett hårdvaxoljat golv blir således mjukt som ett oljat golv, men står emot fukt, smuts och fett lika effektivt som ett lackat golv. Hårdvaxolja gör sig fint i såväl kök som vardagsrum och sovrum.