Att lägga ett golv – oavsett vilket golv det handlar om – kräver stor koncentration, en känsla för detaljer och, givetvis: rätt verktyg.

Vilka verktyg behöver man då använda för att lägga ett golv? Vi tänkte gå igenom detta och ge några värdefulla tips. Genom att använda sig av rätt verktyg så når man ett bättre resultat – och man gör det på ett betydligt snabbare sätt också.

Vi tänkte gå igenom verktyg för tre stycken olika golv och samtidigt titta lite närmare på hur de ska användas, om det finns alternativa lösningar och om man ska tänka på någonting särskilt i samband med att man ska lägga parkettgolv. Det må se enkelt ut att lägga ett golv, men det handlar om teknik och kunskap – har man detta så ser det lätt ut. Saknar man det, ja, då är det ett ganska klurigt projekt att hugga in på. Förhoppningsvis kan vi ge några värdefulla råd inför din framtida golvläggning genom denna text.

Det här behöver du för att lägga golv på egen hand

Vi kör igång direkt och radar upp våra tre golv och de verktyg som behövs för att nå ett perfekt resultat:

Verktyg för att lägga parkettgolv:

Att lägga ett parkettgolv idag är enklare än någonsin. De flesta golv går att klicka i varandra och man behöver vare sig spika eller limma för att foga ihop bitarna. Det ger samtidigt ett väldigt fint golv där man saknar fogar. Lägger man ett parkettgolv på ett korrekt sätt så har man också ett vackert, hållbart och tidlöst golv. Men, även om man inte behöver limma eller spika så kommer det att krävas några verktyg. Här följer en lista:

 • Tumstock och penna.
 • Hammare.
 • Lövsåg alternativt en fogsvans.
 • Vinkelhake.
 • Slagkloss och distansklossar.
 • Borrmaskin.
 • Slagjärn.

Mer än så behövs inte för att lägga ett parkettgolv och det finns ofta färdiga kit att köpa i större bygghandlar. Lövsågen är möjlig att hyra om man saknar en sådan och detsamma gäller för en fogsvans. Att lägga ett flytande golv handlar mer om koncentration och noggrannhet än om vilka verktyg man använder. Var noga med att mäta och såga till bitarna på ett säkert sätt. Stressa aldrig!

Verktyg för att lägga laminatgolv:

Laminatgolv och parkett kan idag läggas på samma sätt. Det vill säga genom att alla bitar klickas i varandra och passas in via skåror. Det gör att verktygslistan blir exakt likadan.

Men, det finns en detalj som skiljer. Ska du såga till bitar av laminat så finns det speciella blad – laminatskärare – som gör att du ska såga utan att det blir en massa damm. Detta innebär att du ska såga inomhus och att du således kan få ett enklare projekt.

Vad gäller laminatgolv så erbjuder även många tillverkare tillhörande socklar som går att klicka fast på samma sätt som man gör med bitarna i golvet. Det underlättar också arbetet.

Verktyg för att lägga heltäckningsmatta:

Heltäckningsmattan har gått en ny vår till mötes och det finns några starka skäl till detta. Dels så håller de bättre kvalitet än förr, dels så är de uppdaterade rent teknisk – bättre material, bättre ljuddämpning och bättre struktur – och de har även blivit enklare att lägga. Vi tänkte visa vilka verktyg som du behöver för det senare.

 • Tejp – dubbelhäftande sådan.
 • En planka – som du ska pressa mattan mot kanterna med; detta för att den ska bli så slät som möjligt.
 • En vass mattkniv. Denna ska du skära till kanterna med.
 • En girsåg – om du behöver kapa till listerna och få snygga hörn på dessa. Man kan dock lägga en heltäckningsmatta även om de gamla listerna finns kvar.