Om ett golv ska hålla riktigt länge behöver man sköta om det på rätt sätt. Kanske viktigast är den dagliga golvvården; att sopa undan grus och smuts så att det inte bildas repor. Det är även bra att dammsuga någon gång i veckan och att våttorka golvet då och då. Dessutom måste ett golv slipas om när det börjar se för slitet ut och ytskiktet börjar tunnas ut. Ett parkettgolv i trä kan hålla mycket länge om det underhålls väl. Genom att slipa det med jämna mellanrum får man det att se nytt ut och förlänger dess livstid avsevärt.

”Om du är osäker på hur det står till med ytskiktet och om det börjar bli läge att slipa om golvet, kan du alltid rådfråga en golvslipare. Vi hjälper dig gärna med råd kring skötsel och slipning av dina parkettgolv”

Hur ofta ett parkettgolv behöver slipas beror på ett antal faktorer, som vilket träslag golvet består av, om det är massivt parkettgolv eller lamellparkett osv. Självklart har det också att göra med vad golvet utsätts för; ett parkettgolv i hallen blir så klart slitet fortare än golvet i ett sovrum till exempel. Om du är osäker på hur det står till med ytskiktet och om det börjar bli läge att slipa golvet, kan du alltid rådfråga en golvslipare. Vi hjälper dig gärna med råd kring skötsel och slipning av dina parkettgolv.

Hårdare golv klarar sig längre utan slipning

Golv tillverkade i hårda träslag som ek, ask, lönn och bok håller i regel längre än golv i mjukare träslag som björk, al och furu. En massiv ekparkett kan gott och väl klara sig utan slipning i mer än tio år under förutsättning att det inte utsätts för onormalt slitage. Ett furugolv kan å andra sidan behöva slipas om oftare, kanske så mycket som vart fjärde, femte år om man vill undvika ett alltför slitet golv.

Låt inte golvet slitas ner till träet

Det är såklart olika var man drar gränsen för när ett golv är för slitet. Vissa anser att så länge som golvet inte slitits ner till träet så kan man leva med lite repor och fula märken. Andra vill slipa om golvet så fort det börjar se litet bedagat ut. Här är vi alla olika, och ett lagom slitet golv kan ju faktiskt passa utmärkt till vissa inredningsstilar.

När ytskiktet slitits ner och fukt och smuts riskerar att tränga ner i träet, då måste man slipa golvet. Samt ge det en ny ytbehandling. Annars är det risk att golvet tar skada och till slut måste bytas ut.

Hur lång tid tar det att slipa ett parkettgolv?

Golvet i ett normalstort vardagsrum hinner vi ofta både slipa och ytbehandla på en arbetsdag. Mest beroende på förutsättningarna. Ett parkettgolv kräver lite speciell teknik när det slipas. Det ska slipas både på diagonalen och i rummets längdriktning. Med moderna slipmaskiner, som vi använder oss av, blir slipningen i stort sett dammfri, vilket innebär att vi ganska snabbt efter slipningen kan påbörja ytbehandlingen.