På golv som utsetts för direkt solljus kan med tiden bli både blekare eller mörkare med tiden beroende på träslag och nyans. Graden av solblekning beror på hur mycket UV-ljus golvet utsetts för och vilket träslag som det rör sig om. Man ser tydligt nyansskillnader på golvet på områden som varit täckta från solen.

Faktum är att trägolv är mycket ljuskänsligt så man gör klokt att noga tänka på vilket träslag man ska välja för att det inte ska påverkas negativt av solen. Även möbler och inredning kan påverkas negativt av solens strålar. Golvytor och möbler blir även varma av solen vid beröring och blir därigenom obekväma att använda.

Hur ska man då göra för att skydda golvet mot solblekning?

Det finns flera sätt att skydda golvet mot solblekning. Grundtanken är såklart att skapa skuggade områden i hemmet för att skydda golv och inredning. Detta kan effektivt göra genom persienner, gardiner, rullgardiner eller olika varianter av markiser.

Ett effektivt solskydd kommer även att höja värdet för hela bostaden.

Markislösningar

Att skapa skugga med hjälp av markiser är en effektiv metod för att skydda människor och hemmet från solens UV-strålar. Det finns en mängd olika markislösningar att välja på. På uteplatser och balkonger kan man sätta upp en större markis som både skyddar utomhus och i rummet innanför. Det finns både manuella vevar och elektroniska lösningar för upp- och nedfällning av markisen.

En annan variant är en så kallad fönstermarkis som man monterar utanpå fönstret som då släpper in lagom ljus men ändå skyddar rummet mot det farliga UV-ljuset. Fönstermarkiser finns i olika utföranden och i alla möjliga former, färger och mönster. En snygg modell är den så kallade korgmarkisen som ger hela fasaden karaktär. En markis ger ett effektivt skydd mot golvet, mattor och möbler utan att rummet blir för mörkt.

Rullgardiner

Ett enkelt och billigt sätt att skydda inredning och ägodelar mot solen är att sätta upp rullgardiner i fönstren. Fäst rullgardinen enkelt över fönstret och dra upp och ner den vid behov. Rullgardiner finns i många olika utföranden.

Det finns rullgardiner i olika material och färger, såsom tyger, syntet och vackra naturliga träslag. Den går att få i alla möjliga storlekar för att passa alla fönster.

Persienner

Det kanske vanligaste solskyddet, framför allt i lägenhetsfastigheter är persienner, är den klassiska aluminumpersiennen. Denna finns numera i alla möjliga material, färger och utseenden. Man monterar den enkelt emellan glasen i fönstret. Den är mycket enkel att justera med en lätt vridning och kan dessutom dras upp helt när